Nu är vi hemma igen efter en givande resa längs S:t Olavsleden. Vi hade bokat boende i Åre resp. Undersåker (potentiella nya pilgrimsboenden…) men mötet vi skulle ha haft ställde vi in när vi fick reda på att Östersunds kommuns S:t Olavsledsprojekt också skulle hålla möte men dagen efter vårt. Det skulle ju knappast vara någon verksamhet som skulle ha tid för möten två kvällar i rad, tänkte vi. Bättre då att ett välfinansierat projekt står för mötet än ett självfinansierat projekt. Vi skulle få några minuter för att presentera vårt projekt på mötet så vi trodde att allt var väl men då blev det mötet inställt pga för få deltagare.

Som entreprenörer i besöksnäringen är vi vana att få tänka om på stående fot och hitta nya möjligheter, fast nu blev det över en kaffe på Åre bageri. En bra resa blev nu en fantastiskt spännande resa tack vare Evas rika och vida nätverk i Jämtland, som gjorde att vi fick hälsa på hos fler verksamheter längs leden med kort varsel.


Vårt första möte var med Åre kommuns landsbygdsutvecklare som var vänlig nog att träffa oss med kort varsel trots sitt välfyllda schema. Vi fick berätta om Slow Travel: Pilgrimprojeket och ställa frågor om S:t Olavsleden i Åre kommun. Att leden i Åre kommun har sina egna utmaningar med markägare och boenden det visste vi redan, men vi fick värdefull information som kan hjälpa oss framöver.  

Efter mötet åkte vi vidare för att träffa en av de större verksamheterna längs leden – Södergården. Här fick vi intervjua en pilgrim som hämtade sig från dagens vandring med en skål soppa. Varje gång vi pratar med pilgrimer lär vi oss något nytt. Leden är som ett litet parallellt universum där man har ett helt annat perspektiv på tid och rum.

Helen som är föreståndare på Södergården gav oss ett varmt välkomnande. Hon visade oss runt och sedan satt vi oss ner till ett dukat bord med te och smörgåsar och fick träffa Maria, skribent och slowtraveller och en av Helens gäster för natten. Hon ville veta mer om slowtravel.se. Det som skulle varit ett kort möte varade i två timmar och vi ser fram emot framtida samarbete och möten, på plats och online.


Nästa morgon begav vi oss sakta söderut och lämnade Åre och Åreskutan, som under natten fått ett täcke av nysnö, bakom oss. Vår resa bestämdes av närheten till leden och snabba telefonsamtal till verksamheter längs vägen. Vi gjorde ett flertal stopp längs vägen.

Några av höjdpunkterna på resan var besök på Wångens värdshus, där vi satt ner med Lisa som är hotel manager och på Tinas praliner, där Tina, trots mycket att göra, tog emot. Med oss fick vi många insikter och lärdomar om vad leden betyder för de här verksamheterna. Från Tinas fick vi också med oss både praliner, fudge och nytillverkad glass.

Nu förbereder vi oss för nya personliga möten med verksamheter och eldsjälar längs leden. Om du har en verksamhet mellan Selånger och Pilgrimstad och är intresserad av att veta mer om vad vi gör för leden, hör av dig så kommer vi och hälsar på.


Med på resan var också S:t Olavsledens nya maskot – Hektor, en isländsk fårhund eller en Viking Dog, som de ofta kallas.

 

Joanna, Eva & Hektor
Slow Travel: Pilgrim

info@slowtravel.se

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.